A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Az eredeti emberek 3 meglepő ismérve

2017. május 24. - Müller.Péter

Mitől lesz valaki igazán eredeti? Egyáltalán miért nevezünk egy embert eredetinek? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
eredeti_1.jpeg

Híres Ted előadásán Adam Grant professzor a következő meghatározást adta az eredeti emberekre:

Az eredetik non-konformisták, olyan emberek, akiknek nemcsak új ötleteik vannak, de tesznek is értük. Kitűnnek a tömegből, és fel merik emelni a hangjukat. A kreativitást hajszolják, és megváltoztatják a világot. Ők azok, akikre szívesen fogadunk.

3 pontban foglalta össze az eredeti emberek jellemzőit.

1. Halogatnak

Halogatnak? Meglepő módon igen. A már említett Adam Grant professzor egyetemi oktatóként azt tapasztalta, hogy diákjai közül azok voltak a legkreatívabbak, azok álltak elő a legtöbb kiváló ötlettel, akik nem vágtak bele egyből mindenbe, hanem inkább halogatták a teendőiket.

Egy hallgatója egyszer azt mondta neki: „Akkor támadnak a legjobb ötleteim, mikor halogatok”.

Ezzel kapcsolatban el is végzett néhány kísérletet, amelyből a következők derültek ki: azok, akik azonnal fejest ugranak mindenbe olyan hevesen szoronganak, hogy nem gondolnak ki semmi eredetit. Akik pedig az utolsó pillanatra hagynak mindent, addig tétlenkednek, hogy semmi újjal nem állnak elő.

A két csoport között van egy átmenet. Őket hívja mérsékelten halogatóknak Adam Grant, és ők azok akik bár halogatnak, mégsem hagynak mindent az utolsó pillanatra. A mérsékelten halogató csoport pedig 16 százalékkal kreatívabb, mint a másik kettő!

Persze a kérdés felmerül: Miért válik valaki kreatívabbá azért, mert halogat? Grant a következőképpen fogalmazza ezt meg:

A mérsékelt halogatás csak akkor működik, ha már tudod, milyen problémán fogsz dolgozni, és bár nem kezdesz neki azonnal, de a feladat ott zakatol a fejedben és tudat alatt dolgozol rajta. A halogatás idején sokfelé ágazó ötleteket lehet mérlegelni, nem-lineárisan gondolkozni, váratlan logikai bakugrásokat tenni.

A professzor azt is tapasztalta, hogy az eredeti emberek bár hamar belevágnak valamibe, mégis lassan fejezik azt be. Ez pedig óriási előny például egy új innováció esetén. Ugyanis kiderült, hogy a piaci elsőség nem igazán előnyös.

Az első piacra lépők 47 százaléka becsődöl, míg a továbbfejlesztők alig 8 százaléka megy tönkre. A mérsékelten halogatók pedig a második csoportba tartoznak. Ők egy készen kapott ötlet gyermekbetegségeit orvosolják, az ötlet előnyeit pedig még tovább erősítik. Így tett annak idején a Facebook is!

eredeti_3.jpeg

2. Teli vannak kételyekkel

Emberek vagyunk, mindannyian teli vagyunk kételyekkel. Ez igaz az eredeti emberekre is. Azonban van itt egy csavar.

Grant professzor kutatásai arra világítottak rá, hogy kétféle kétely létezik. Az egyik az önmagunkban való kétely, a másik pedig az ötletekben való kétely. Az első megbénít, a második fellelkesít.

Az ötletekben kételkedők nem fogadják el a sztenderdet, a bejáratottat. Úgy hiszik, hogy a „készen kapott” bár jó, mégis sokkal jobbá lehet tenni, vagy lehet keresni helyette valami más alternatívát. Az eredeti emberek pedig hatalmas késztetést éreznek arra, hogy ezeket az alternatívákat meg is találják.

Ez megtörténhet egy munkahelyen is, ahol úgy gondolod, hogy a mostani folyamat helyett te egy sokkal hatékonyabbat tudnál bevezetni, vagy egy vállalkozás esetében, ahol az elfogadott kifelé irányuló kommunikáció mikéntjén csavarsz egyet.

3. Számtalan rossz ötletük van

Minden területen azok a legeredetibbek, akik a legtöbbet hibáznak, mert ők próbálkoznak a legtöbbet.

Az eredeti emberek számtalan ötlettel állnak elő, ezeknek többsége persze működésképtelen és befuccsol. Azonban tudják jól, hogy a sok próbálkozásból lesz, amelyik be fog válni és átütő sikert fog aratni. A történelem során rengeteg feltaláló, író, költő és vállalkozó ebbe a kategóriába sorolható. Nem minden alkotásuk volt világraszóló siker. De mindegyiküknél találhatunk valami igazán eredetit, amiért megérte dolgozni.
young-man-male-handsome-model-attractive-157928.jpeg

Összegezve: Az eredeti ember nem sokban különbözik az átlagostól. Ő is kételkedik, fél, gyakran elbukik a saját területén és még halogat is. Ezek pedig mind megtalálhatóak bennünk is. A lényeg, hogy ezeket a „gyermekbetegségeinket” át tudjuk forgatni úgy, hogy előnyt kovácsoljunk belőlük, így válva sokkal kreatívabbá, sokkal eredetibbé.

A cikk Grant professzor Ted előadásán alapszik.


►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velünk? Írj nekünk a hu.businessblog@gmail.com email címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr8412536443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása