A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Hogyan NE motiváljuk munkatársainkat?

2017. április 21. - Müller.Péter

Napjaink slágertémája a motiváció, de mintha erről a legtöbb vezető hallani sem akarna. Sajnos legtöbbjük még mindig a „hagyományos” motivációs eszközöket alkalmazza cégében (sikertelenül). Ma megnézzük, miért nem működnek ezek a módszerek.stocksnap_0du466l58g.jpg

„Ha nem tudod jobban csinálni, ki vagy rúgva!”

Egészen elképesztő, hogy még mindig számtalan olyan vezető van, aki azt hiszi, hogy ezzel a mondattal hatékonyabb, minőségibb munkára lehet ösztönözni bárkit is.

Nehéz úgy jól teljesíteni egy munkahelyen, hogy fegyvert fognak a fejedhez. Nehéz motiváltnak és tettrekésznek maradni, ha folyamatosan a kirúgás gondolata jár a fejedben.

Az ilyen vezetők úgy hiszik, hogy hatalmukat úgy tudják fenntartani, ha példát statuálnak. Ha egy bizonytalan légkört teremtenek a munkahelyen. Szerencsére az idő bizonyítja ennek a stratégia életképtelenségét. Hosszabb távon senki nem tud megmaradni egy ilyen vezető alatt. Akik pedig az adott pillanatban egy ilyen embernek dolgoznak, mindannyian motiválatlanok, zsigerből utálják a munkájukat és az első adandó alkalommal tovább is állnak.

stocksnap_dot1t5ii2j.jpg

Pénz

A legtöbben biztosan azt gondolják, hogy a fizetésemelés egy tökéletes motivációs eszköz, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy ez közel sincs így.

Az anyagi ösztönzők felkínálásával csupán a pénzt felkínáló kerül motivált állapotba, ő szeretne bizonyos magatartást kiváltani, bizonyos eredményt elérni. A másik csak a pénz elnyerésére törekszik, s csupán azért teszi meg azt, amit elvárnak tőle.

Tehát az anyagi motiváció nem belülről fakad. De az ember csak abban az esetben fog magától erőfeszítéseket tenni valami iránt, ha valamiféle belső vágy, belső motiváció hajtja. Ennek lehet köze a teljesítményhez, lehet köze a kapcsolatépítéshez, lehet köze az értékteremtéshez és lehet köze a nagyobb felelősséghez, de csak nagyon kevés esetben a pénzhez.

Egy felsővezető sem azért akart felsővezetővé válni, mert abban a pozícióban óriási a fizetés. Legalábbis nem elsősorban ezért. Sokkal inkább szeretett volna befolyásra szert tenni, és szerette volna magához ragadni a kezdeményezést és az irányítást. Ezek a vágyak pedig belülről fakadnak. 

A belülről fakadó hajtóerő a legnehezebb pillanatokban is képes kitartani, képes átsegíteni a hullámvölgyeken. Az ember folyamatosan késztetést érez, hogy tegyen valamit, hogy menjen előre. A pénz pedig messze áll ettől. A pénz, mint motivációs eszköz csak ideig-óráig fog kitartani, a nehéz helyzeteken nem fog átsegíteni.

pexels-photo-259191.jpeg

Kapcsolódó cikk:

Így duplázd meg a fizetésed!

►►►►

Szeretnél üzleti kapcsolatba kerülni velünk? Írj nekünk a hu.businessblog@gmail.com email címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr9612444777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila Fenyőházi 2017.04.23. 11:23:02

Okés, hajlandó vagyok elfogadni ezt a gondolatmenetet..De! Lássuk a motiváció, többi hatásos eszközeit. Egy pl 3 műszakba dolgozó gyári munkásra vonatkoztatva. Kíváncsian várom......

Ratrak78 2017.04.23. 11:47:24

attól függ, milyen munkakörben van az ember. Ha ott, ahol az ország túlnyomó többsége, tehát minimálbérre (sem) bejelentve, sokszor az alatt kp-ben kézbe keresve, akkor el kell szomorítanom a cikkírót, de a pénz és a fizetés emelés valóban motiváló eszköz. Komolyabb iskolázottságot, szaktudást, ne adj' Isten, kreativitás magjait igénylő munkakörben már valóban nem elsődleges motiváció. De még mindig fontos, legalábbis az emberhez méltó civilizált életet lehetővé tevő fizetés szintjéig, és némileg afölött is.

Az elefántcsonttoronyból jó lenne észrevenni, hogy az ország nagy része még mindig (már megint) egyik napról a másikra él. 20ezer forint fizetésemelés nem motivál, ha 500e a nettód és amúgy embereket irányítasz, projektekért vagy felelős és masszív nyomás alatt melózol napi 10+ órában, de rohadtul motivál, ha 80e a nettód, 3 műszakozol és így is ott lop meg a főnököd, ahol tud. (Azt hiszed, nincs ilyen, mert több a minimálbér? Beszélgess kicsit pár takarítóval pl., meg fogsz lepődni!)

A negatív hangulatú "különben kirúglak"-gondolkodású főnökséggel, na azzal valóban csak a baj van, és valóban igen elterjedt nálunk, de a probléma itt is sokrétűbb és nem lehet egy huszárvágással megoldani.

CyberPunK 2017.04.23. 11:56:44

@Attila Fenyőházi: Biorobotot, akit betanítasz pár nap max egy hét alatt minek motiválni? Ott tényleg az van, hogy normát teljesítesz vagy repülsz.

Góbé27 2017.04.23. 12:17:22

Ahhoz, hogy kétszer akkora teljesítményt kapjon valaki egy állattól vagy egy embertől, ahhoz mindig négyzetesen kell a jutalmat emelni.
Csányi Vilmos

midnight coder 2017.04.23. 12:17:47

Más a helyzet egy olyan országban, ahol valószínűleg ennek az írásnak az eredetije készült, ahol az átlagpolgár, különösen a nem kimondottan szalagmunkás vagy tányérmosogató elfogadható anyagi körülmények között él, és másképp néz ez ki kicsi hazánkban, ahol a középosztály átlagfizuja kb. az osztrák takarítónő magasságában mozog.

Jazo 2017.04.23. 12:57:20

A blog neve alapján is kiderül, hogy ez nem az átlagemberekről és nem az átlagembereknek szól, hanem egy bizonyos szempontból szerencsésebb kisebbségnek. Az átlagember csak irigyelni tudja az ő súlyos problémáikat.

Az ő főnökeik nem akarnak semmivel sem motiválni a fenyegetésen kívűl. Nálunk (multi telekom cég) az aktuális motivációs rendszer több eleme is úgy néz ki, hogy ha teljesíted a célt akkor nem kapsz többet, de ha nem teljesíted akkor kevesebbet kapsz... Ráadásul nagyjából negyedévente bővítik valamivel a munkakörödet...néha olyan dolgokkal is, amihez se végzettséged, se érzéked, se kedved nincs. Megint máshol ígérnek valamit zsebbe, aztán mondvacsinált okok miatt nem adnak annyit, vagy épp semmit. A tervedet folyamatosan hozzáigazítják a teljesítményedhez, vagy ha most mondjuk 120 vagy 150%-al túlteljesíted a terveket, akkor legközelebb már az lesz a 100%. Egyrészt így nem kell annyi jutalékot fizetni, másrészt húznak még egyet a présgépen.

Peetee 2017.04.23. 12:59:07

Mert ha megsimogatja a bucimat, hogy angyalom, legyél olyan kedves a héten min.10 túlórát letolni, mert szépen megkétlek rá....ettől majd motívált leszek, feláll a cerkám és idült mosollyal túlórázok???? Kinek életszerű ez? Volt már valaha alkalmazott, aki ezt írta?

qwertzu 2017.04.23. 13:17:24

@CyberPunK: Hogy ne lépjen le külföldre dolgozni.
Ebbe a mentalistásba bukik bele a kiskereskedelem és a vendéglátás.

prolee 2017.04.23. 13:30:55

A motivációs módszereket már csak azért sem ismerik, mert az iskolában soha nem tapasztaltak ilyet. Lényegében motiválatlan életviszonyok között szocializálódtunk.

Ma az emberek semmiéle közegben nem tudnak normálisan kommunikálni és viselkedni, így a munkahelyi kapcsolatokban sem.

Ügyvéd vagyok, sokszor kérnek tőlem ismerőseim segítséget hivatalos ügyeik intézéséhez. Ez általában úgy zajlik, hogy ír egy e-mailt, vagy SMS-t, hogy ÉN!!! hívjam már fel, mert KÉRDEZNI akar valamit..... Amikor az én telefonköltségemre Dosztojevszkij-terjedelemben, többször elölről ismételve elmondja a problémáját, megállapítom, hogy mi a teendő, megkér, hogy írjam már meg a beadványt.... Megírom, elküldöm e-mailen.
Akkor jön egy SMS, hogy "Nyomtasd már ki léci, mert nekem nincs nyomtatóm, este 6-ra megy érte a gyerek.". (Tehát nekem kell igazodnom az ő általa meghatározott időponthoz.) Másik verzió, hogy kinyomtatja magának, de nekem nem csak egy "Köszönöm"-öt nem válaszol, azt sem jelzi vissza, hogy megkapta-e az e-mailt.
Mivel kérdezés helyett komplett ügyintézést sóz a nyakamba, gondolom, sürgősen el akarja vágni a kommunikáció szálait, nehogy véletlenül felmerüljön a munkadíjam kérdése. :))))
De a normál, megbízásos ügyfelekkel is gyakran előfordul pl., hogy tízmilliós ingatlan tulajdonjog átruházás esetén nem hoz magával pénzt, a beadás költségét is úgy guberálja össze, majd nem veszi fel a telefont és hónapokig tartó nyaggatást követően sértődött pofával, részletekben csöpögtet a munkadíjamat. (Mert ugye mit nyaggat engem ez az ügyvéd, a bőre alatt is pénz van.)
Korábban állami hivatalban voltam jogász. Ott a vezetők a "köszönöm" kifejezést egyáltalán nem ismerték, majdani pénzjutalmakat ígérgettek, majd a több hónappal későbbi jutalomosztások során "elfelejtették" a korábban végzett jó munkát és a csókosaiknál fogott vastagon a ceruza. Tehát szerintem a "köszönöm" az alap motivációs módszer lenne (és nem is kerül semmibe), másrészt ebben az országban minden szinten alapvető problémák vannak a fizetési fegyelemmel.
Nálunk még az Állam sem fizet, minden állami intézménynek tetemes közüzemi és egyéb tartozásai vannak.
Tehát a pénz, azért nem hanyagolandó motivációs eszköz.

Netuddki. 2017.04.23. 13:45:36

@midnight coder: "és másképp néz ez ki kicsi hazánkban, ahol a középosztály átlagfizuja kb. az osztrák takarítónő magasságában mozog."

Egy osztrák takarítónő többet keres, mint a magyar középosztály átlagfizuja...

Netuddki. 2017.04.23. 13:48:53

@prolee: Miért hagytad, hogy idáig fajuljanak a dolgok? Vagy kezdő vagy, és még ki kell építeni az ügyfélkört?

CyberPunK 2017.04.23. 14:05:08

@qwertzu: Ugyan, most azokról beszélünk, akik sose fognak kimenni.

Rollone 2017.04.23. 14:32:56

Helyből sikerült összeszedni (lefordítani) ennyi sületlenséget, vagy nekifutottál? Az mi, hogy anyagi juttatásokkal nem lehet motiválni? Félek, még nem sikerült sehol dolgoznod, szerintem egyszer próbáld meg! Hát a legjobb erkölcsi megbecsülés az anyagi. Rengeteg ember dolgozott már alattam, még egyet sem találtam, akit ne lehetett volna anyagi eszközökkel (fizetésemeléssel, egyszeri juttatással stb.) motiválni, jobb, gyorsabb munkavégzésre. Magasabb bérekkel minőségibb munkaerőt tudok toborozni, kiválasztani, elhozni a konkurenciától.

prolee 2017.04.23. 14:33:54

@Jazo: Már a fotó is magáért beszél. A munka ábrázolása: ápolt női kéz a billentyűzet fölött. :))))) Ezzel szemben a rögvalóság, hogy az emberek zöme nem íróasztal mellett dolgozik, hanem takarító, bolti eladó, asztalos, kárpitos, lakatos, villanyszerelő, vízvezetékszerelő, stb. tehát termel, előállít, szolgáltat valamit.
Termelő/szolgáltató vállalkozás úgy működik, hogy a megrendelő jó esetben előleget ad, amely fedezi az anyagköltséget, majd baszik fizetni a munkadíjat, ezzel pedig finansziális gondot okoz a vállalkozásnak. Jó esetben még a NAV is rászáll és inkasszálja a munkabért.
Konkrét eseteket tudok sorolni.
Kárpitosműhelyben rendszeres probléma: megrendelő betol egy lakásnyi bútort, sürgeti a munkát, hiszen adott előleget az anyagra. Kárpitosok túlóráznak, majd a megrendelő nem jön a bútorért. Telefonon nem elérhető, majd közli, hogy most éppen külföldön van. Mivel történetesen ismertem őt, kiderítettem, hogy hazudik, nincs külföldön, csak éppen nem készült el határidőre a lakásfelújítással és ezért a kárpitosnál tárolja ingyen a bútorát. (Amit letakarva kerülgetnek a műhelyben 3 hónapig, az új munka már be sem fér.)
Költöztető cég, rendszeres probléma: megrendelő telefonon közli, hogy A-ból B-be kellene vinni egy szekrénysort, meg egy kanapét, meg hat dobozt. Mennyi lesz? Csókolom, az kb. 3-4 óra munka, 50.000 t. Megrendeli a szállítást. A helyszínen derül ki, hogy a kanapéhoz van két fotel, meg egy asztal, 23 doboz van, a fele könyvekkel megrakva, továbbá egy mosógép, egy hűtőszekrény, valamint el kell menni C-be felvenni egy fagyasztóládát (megrakva kajával). Tehát a következő bevállalt címre nem lehet odaérni. C-ben egyébként is másfél órát kell várni a kulcsra, mert senki nincs a lakásban. Ebből egész napos költöztetés lesz, majd a kedves megrendelő veri magát, hogy 50.000.- Ft-ban állapodtak meg.
Tehát ebben az országban mindenki hazudik és senki nem akar fizetni. Lényegében körbetartozik az egész ország.

prolee 2017.04.23. 14:45:07

@Tibi !: Eddig többszemélyes irodában dolgoztam és a főnök kezelte az anyagiakat. Egyszerűen röstellem azzal kezdeni, hogy tessék bemutatni a zsetont. :))) Különösen, ha bajban van az ügyfél, hajlamos vagyok megsajnálni. Ez van. Nekem kell változtatnom.
Az biztos, hogy minél gazdagabb, minél iskolázottabb az ügyfél, annál kevesebb fizetési hajlandóság van benne. "Jobb körökben" valósággal sikk lett ebben az országban nem fizetni.
Azt kell mondanom, hogy csak a cigányok fizetnek korrekt módon. Ha ez így megy tovább, kiírom az iroda ajtajára, hogy "Belépés csak cigányoknak". :))))) Aztán majd azt mondják, hogy rasszista vagyok.

taleteller 2017.04.23. 15:30:40

A szöveg alapján a pénzről itt csupán mint alkalmi motivációs eszközről van szó, nem pedig mint rendszeres jövedelemről.
Ha azt feltételezzük, hogy a munkavállaló egyébként a végzettségének, tapasztalatának, képességeinek, készségeinek és az elvégzett munkájának megfelelő bért kap, akkor elfogadható, hogy az anyagi ösztönzésnél van/lehet jobb módszer, hiszen a szokásos kiadásai fedezésére elég pénze van, a szükségleteit ki tudja elégíteni.
Ha azonban nem ez a helyzet, mert a dolgozó alul van fizetve, akkor a pénz számára elsődleges motivációs eszközzé válik, azaz versenyképes tudás esetén ott fog dolgozni, ahol többet fizetnek neki.
Jelenleg az emberek többségére az utóbbi igaz.
A vezetők jó része azonban még mindig nem látja be ezt, és ostobán ismételgeti, hogy "a pénz nem motivál" addig, amíg éppen a belsőleg kellően motivált, ambiciózus, használható munkatársait el nem veszíti.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.04.23. 16:22:52

Azért érdemes megpróbálni megfizetni az embereket, hátha bejön :) Mert bizony, a lakáshitellel, magas rezsivel, 52 féle adóval (tényleg annyi van) terhelt emberek értékelik a pénzt. Emellett persze kell a motiváló légkör is, most, a munkaerőhiány idején, mert esetleg könnyen talál más munkát az emberünk.

Nico 1 2017.04.23. 16:33:54

Magyar vezetök nem szoktak fizetésemeléssel motiválni, csak lelki terrorral. Legalábbis a kisvállalkozók.

prolee 2017.04.23. 16:58:11

Villanyszerelő kisvállalkozás: 25 m2-es vendéglátóipari egységet kell kialakítani, gyorsan, gyorsan, gyorsan, mert indul a szezon, pénz nem számít. Elvállalja másfélszeres áron. A munka nincs megszervezve, egymásba ér az asztalos, a villanyszerelő, a kőműves-burkoló, a vizvezeték szerelő. A kávégépet ide kell tenni, beszereli a villanyt. Jön a kévégép szerelő, oda nem tudja bekötni a gépet, csak a sörcsap helyére. De ehhez az asztalosnak újra kell vágnia a pultot. Két nap csúszás. Az asztalos, ha már ott van, felszereli a polcokat, de azt le kell szereltetni, mert mögötte menne a vezeték, ami megvilágítja a pultot. Egy nap csúszás. A sörcsapszerelő elvágta a vezetéket, mert útban volt neki, újra kimenni. Nem készült el a csillár időre, újra kimenni. Át a lehetetlen közlekedési káoszban, Budapesten. Mire az állásidőket, üresjáratokat, lemondott munkákat, parkolójgyek árát összeszámolja, kiderül, hogy kb. 2/3 árban dolgozott.
Így működik Magyarország.

prolee 2017.04.23. 17:07:43

@jobangel: És akkor még nem ejtettünk szót a munkába járás (bérletek, benzin) költségéről, ami alkalmasint elviheti a fizetés 20-25%-át. Mert a megnyomorított kisvállalkozás nem tud ilyesmit téríteni. Legfeljebb nem vesz fel vidékről bejáró embert.

232323 2017.04.23. 17:37:46

A pénz nem motivál, de a pénz hatással van igencsak arra, hogy hol fogok motiváltan dolgozik. :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.04.23. 17:59:38

@prolee: Erre lenne megfejtésem a távmunka, de azt meg pont a megnyomorított kisvállalkozás self-made man vezetője nem szereti, mert szereti látni, ahogy az alkalmazott az irodában lapátolja a biteket. Pedig ha otthon, pizsamában, reggel 9 órakor beül a gép elé, és csinálja ugyanazt, amit bentről is csinálna, mindenki nyerne... Pl. a bejárás költségét, pl. az irodahasználat költségét stb. Jó példa - hogy ötleteket adjak arra, mi motivál még embereket - hogy van cég, ahol távmunkára rendezkedtek be, és fizetnek egy meghatározott összeget cafeteriaként minden dolgozónak internetre... Mert még mindig olcsóbb, mint a buszbérlet, és a hatékonyság is növekedett így, nem csökkent.
Sok munka helyhez kötött (gyártás, raktár stb.) de ami nem, azt is görcsösen kötik helyhez a munkáltatók, mert ezt még nem fogták fel...

sZulamith 2017.04.23. 18:13:07

Szerintem Kádár is széles mosolyra húzná a száját ilyen írás okán. Ahol a pénz nem motivált az a bizonyos "kommunizmus" volt. Volt munkahelyed, kaptál lakást, ingyen oktatás, egészségügy. Valóban az értékteremtés, a teljesítmény motivált. Volt kitüntetés, törzsgárda díjazás, minimum 2 hetes nyaralás. Ebben az új világban minden akkor van, ha pénzed van.
Még a főnők kiválasztásánál is pénz dominál. Akié a cég az a főnők.

jaegtoer 2017.04.23. 19:02:37

Elég aggasztónak tűnik ez a hetekben felerősödött kampány arról, hogy a pénz nem motivál
Persze értem én, hogy a legjobb az lenne, ha a munkavállalók ingyen dolgoznának, sőt belépő díjat fizetnének a munkahelyen.

Már csak arra kellene választ adniuk a kampányolóknak, hogy miért is van a nagy rinyálás egy másik szálon a munkaerőhiány és a külföldi munkavállalás opciók duettjében.
A több százezer magyar munkavállaló bizonyára a gyakoribb buksisimik miatt vállal inkább külföldön munkát.
Nyilván vannak kivitelek, de a magyar munkaadónál -beleértve az államot is-, rohadtabb, ganébb társaságot nem hordott a hátán a föld. persze a mészáros- és tiborczfélék mindennel elégedettek.

tnsnames.ora 2017.04.23. 19:12:14

Szerintem ilyen kevés leírt betűvel, pláne ilyen strukturálatlanul kár ilyen forró témába belekapni. Azt gondolom alapvető vízválasztó, hogy keresleti avagy kínálati munkaerőpiacon való motíválásról beszélünk. Az sem mindegy, hogy a munkavállalói és/vagy munkadói kiszolgáltatottság mekkora.

Ami a konkrétumokat illeti:

Eddigi 32 éves pályámon még sose találkoztam 1.esettel, sőt elképzelni sem tudom. Olyat bőven láttam, hogy ideges volt a főnök, aki terítette a generált stresszt a beosztottai között, de ez nyilván más szitu. Igaz én világéletemben Budapesten dolgoztam, azaz kizárni végül is nem zárom ki.

Ha nagyon keresleti a munkaerőpiac pláne nagy munkaadói kiszolgáltatottsággal (problémás piaci életbenmaradással), akkor lehet leginkább elgondolkodni a személyreszabott motiválásban (amikor előfordulhat, hogy a pénz nem minden, lásd 2.eset). Míg a komplementerben a teljesítménykipréselés, sőt kizsákmányolás tudhat dominálni vezérelvként, mert az ember/tulajdonos alapvetően kapzsi és szabályerősítő kivételként tud csak megjelenni az emberarcú altruizmus.

Nancsibacsi 2017.04.23. 20:00:30

Én profi vagyok, engem nem kell motiválni - engem meg kell fizetni.
7 percre lakok a melóhelyemtől, 8 és fél óra a munkaidő: én ezt a 8 óra 44 percet rájuk szánom (-fél óra ebéd, pisi) - ez alatt bármit megcsinálok, maximális hatékonysággal. Ha kapálni kell egész nap - kapálok mint a gép. Ha az élet vizét kell feltalálni - estére az is meglesz. A lényeg hogy fizessenek minél többet - engem más nem érdekel.

ubu1a 2017.04.23. 20:37:08

@Peetee: A legtöbb héten én úgyis tolok 10 túlórát. Inkább picit többet. Nemrég néztem meg: az év eddig eltelt részére +33%-ot teljesítettem. Ennyi munka van, amit meg kell csinálni. De tudom magamtól is, nem kell külön kérnie senkinek.

Boka1 2017.04.23. 20:52:59

Akik darab bérben boritékot ragasztanak, ott rövid távon motiválhat a pénz.
Vagy egy ingatlanosnál, ahol 2 év múlva már biztosítási üzletkötő lesz.
A pénz meg a " tanulni szeretnék és önmegvalósítani" meg a " szeretek emberekkel foglalkozni" a legalsóbb motivációs szint.

szemétpasi 2017.04.23. 21:03:58

@ubu1a: Ezt hívják úgy, hogy birka hozzállás. Most tulajdonképpen kinek hajtod ki a beled? Azért, hogy a főnöknek jobb legyen?

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.04.23. 21:24:52

"Komolyabb iskolázottságot, szaktudást, ne adj' Isten, kreativitás magjait igénylő munkakörben már valóban nem elsődleges motiváció. " - ez rám igaz, de engem a pénzen kívül semmivel nem lehet motiválni. A modern technológiák, korszerű eszközök, csocsó, ingyen kávé meg hasonló, mostanság menő figyelemfelkeltő dolgok, semmit nem érnek. Ha nincs megfelelő eszköz, akkor tipli, ha nem fizetnek annyit, hogy a kávét megvegyem magamnak, szintén. Fizessenek eleget, vagy többet, pontosan és kész, más nem számít.

GMS 2017.04.23. 21:35:31

Kedves bloggazda, akkor megnyugtatnalak, hogy az apolt noi kezeket a billentyuzet felett is a penz motivalja. Soot. Minel tobb penz. Igy megy ez bizony az apolt vagy apolatlan (nem is ritkan) kozep-, vagy felsovezetoi ferfikezekkel a billentyuzet felett. Soot olyan penzirigyseget, mint ezekben a korokben a ferfiaknal meg sosem lattam. Aki olyan eszmeletlen hulyeseget mond, h a penz nem motival, azt arra itelnem, h egesz tovabbi eleteben ingyen dolgozzon. De rendesen am! Hiszen, mint tudjuk, a penz nem motival.

Boka1 2017.04.23. 21:47:09

@GMS: a legalsó motivációs szint a pénz.
Kérdezz meg gazdagokat (drága, szép, tiszta autójuk van és nem sietnek az utakon, valamint járnak színházba meg ilyesmi) , hogy motiválja-e a pénz a munkájukat? Vagy munkának tekintik-e a hétköznapi tevékenységüket?
Az igazán gazdagok egyébként nagyon nyíltak.

RCH 2017.04.23. 22:30:16

Pénzzel engem se lehet motiválni, de az elismeréshez remek eszköz. ;)
Tehát túlórát nem a pézért vállalom, hanem, hogy megoldjak egy problémát és/vagy segítsek valakinek egy nehéz feladatban. Viszont ha ezt késôbb némi jutalommal honorálják, az jólesik. Sôt, ha mondjuk szabadidôvel dobnak meg ("Most nincs sok meló, vagyunk elegen, pénteken ne gyere be!"), az néha a pénznél is többet ér.

laci_52 2017.04.23. 23:43:51

„Ha nem tudod jobban csinálni, ki vagy rúgva!”

Ha így beszél a főnök, fel kell mondani! Találok másik munkahelyet.

A pénz pedig nem minden! Ha egy munkahely nagyon stresszes, folyton megalázzák az embert, hiába jó a pénz, nem lesz maradása a dolgozónak, mert senki sem akar infarktust kapni.

2017.04.24. 01:25:35

Motiváció egyik lehetséges alternatívája: a munkavállaló tehermentesítése. Lehet paradox, de én pl; akkor érzek késztetést az alkotásra, és valami előremutató dolog elkészítésére, amikor relative kevés a melóm, nyugodt a légkör, és van időm gondolkodni, ill. a gondolatokat megvalósítani. Amikor folyamatos szarlapátolás-ideg van, és egész nap csatakosra van hajtva az ember, az bizony csak hányingert eredményez, az innováció, és motiváltság nem rúg labdába.

Egyébként igaz, a pénz nem minden. Ha embernek néznek (tudok hibázni, vannak igényeim, szükségleteim, stb) nem gépnek, az már félsiker, de a biztos légkör, a magas szakmai színvonal, továbbképzések, rendes környezet, affelé terel hogy jómunkásembör legyek.

Plumper_ 2017.04.24. 09:46:18

@Boka1: nem azokat a gazdagokat kell megkérdezni. itt a szint az, hogy sikerül-e új mosógépre összehoznod a lóvét pár év alatt, vagy nem? (esetleg telefonra)

Boka1 2017.04.24. 10:16:08

@Plumper_:
Aki gazdag akar lenni, azt nem motivál telefon vagy mosógép. Nyilván a lakosság pár százaléka hajlandó megfizetni a gazdagság árát.

Plumper_ 2017.04.24. 10:26:58

@Boka1: A fenti cikkben munkavállalókról és öszöntzésről volt szó. Ott igenis számít pár tízezer Ft. "Gazdagság ára" - az meg mi a tököm?! :-D

Boka1 2017.04.24. 10:34:27

@Plumper_: A munkavállalónak is van üzleti modellje a modern felfogás szerint.
Sőt a General Electricnél az az új modell, hogy bánj úgy az alkalmazottaddal, mintha 2 hónap múlva Ő lenne a főnököd!

A sikernek nem receptje van, hanem ára.

Plumper_ 2017.04.24. 10:40:40

@Boka1: ez jól hangzik, de inkább vmi kiadványba való. a magyar valóság totál más.

Boka1 2017.04.24. 10:52:53

@Plumper_:

Még. De régen a mobiltelefont is bunkofonnak hívta a paraszt. A változás itt is elindul.

RealGlowface 2017.04.24. 11:24:46

Az írás erősen hasonló következtetésekre jut, mint talán a 70es élvekben egy Herzberg nevű fickó. Övé a két-tényezős elmélet.

Arról beszél, hogy a munkahelyi "boldogság" két, látszólag ellentétes tényezőtől függ.

Van az "elégedetlenségi" szint: mennyi minden van, ami miatt morogni tudok. Ezt hívta higéniás körülményeknek: elfogadhatóak-e a munkakörülmények, nem vagyok-e nagyon alulfizetve, ilyesmi.

És van az "elégedettségi" szint: jól érzem-e magam a munkában, szívesen pörgök-e rajta, beleadok-e pluszt. Ezt hívta "motivációnak". Motivációt adhat a változatosság, az érdekes munka, az elismertség, fejlődés lehetősége, ilyesmi.

Arra jutott egy csomó munkahely felmérése után, hogy a kettő egymástól valójában függetlenül mozog. Vannak péládul helyek, ahol az emberek nem elégedetlenkednek (jó higénés körülmények - oké pénz, oké munkabeosztás, stb), de nem igazán érdekli őket a munkájuk. Csak a fizetés miatt maradnak ott.

És vannak például olyan helyek is, ahol sok minden morgásra készteti az embereket (nem elég a pénz, sötét az iroda, sok a túlóra), mégis hajtanak, motiváltak, mert jó a vezetés, jók a feladatok, van bennük valamiféle remény vagy eltökéltség.

Ha jól emlékszem, Herzbergnél is a fizetés határozottan csak higiénés tényezőnek bizonyult, nem motivátornak. Ha nem kapnak elég fizetést, az emberek elégedetlenek. De egy bizonyos szint fölött hiába van magasabb fizetés, attól még nem lesznek igazán motiváltak, az nem adja meg nekik a pluszt.

HaCS 2017.04.24. 12:54:18

Az embereket azzal lehet legjobban motiválni, ha az ő saját egyéni problémáival foglalkozunk, és azoknak megoldásában segédkezünk, ill. ajánlunk lehetőségeket.

Ha munkatársunknak/alkalmazottunknak pénzügyi természetűek a napi problémái, akkor nyilván a fizetésemelés a legjobb motiváció. Ha kevés az ideje a családjára, mert agyonnyomja a munka, akkor a rugalmas időbeosztás, az otthoni munkavégzés stb. Ha karrierje elején van, és van hová fejlődnie, akkor oktatások, tanulmányutak.

Magyarán mindenkinél más és más lehet a motiváció.

Ha nem érdekel a téma, nyugodtan fogadd el a sztárlapok éppen divatos tanácsait a pénzről, a munkahelyi csocsóról, vagy a közös kirándulásról.
Ha viszont komolyan gondolja valaki a munkatársak motivációját, akkor abba elsősorban időt. és energiát kell befektetni. Leülni velük beszélgetni, feltárni a gondokat, gesztusokat gyakorolni.

Ja és nem muszáj persze a cégvezetőnek tennie ezt. Meg lehet bízni ezzel más, megfelelő jogkörökkel ellátott személyt is.
süti beállítások módosítása