A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Teremtsd meg a világ legjobb munkahelyét!

2016. december 22. - Müller.Péter

Milyen a tökéletes munkahely? Vajon létezik ilyen? Sokak szerint csak a mesében. Pedig elhiheted, igenis létezik az a munkahely, ahol imádnál dolgozni, ahol nem esne nehezedre túlórázni és ahol még a legnagyobb akadályokat is egy széles mosollyal az arcodon takarítanád el az utadból.
stocksnap_y01vdyax63.jpg

Nagyon ritkán találkozunk olyan emberekkel, akik igazán elégedettek a munkahelyükkel, akik szívüket-lelküket beleteszik a munkájukba. Ennek az ellenkezőjét annál gyakrabban láthatjuk.

Sajnos manapság a legtöbb munkáltató azt gondolja, hogy az elsőszámú motivációs eszköz a magas fizetés. Nem is tévedhetnének nagyobbat. A legtöbb tanulmány éppen amellett foglal állást, hogy a magas fizetés nem teszi motiválttá a munkavállalókat, egyszerűen csak azt biztosítja, hogy az alkalmazottak nem válnak elégedetlenné. Hidd el a magas jövedelem csak időlegesen fog motiváló erőként hatni az alkalmazottaidra, alig néhány hónap után erejét fogja veszíteni.

Persze felmerül a kérdés: ha a magas fizetés nem teszi elégedetté a munkavállalóidat, akkor mi fogja?

A megbecsülés és a tisztelet már önmagában közel ideálissá tud tenni egy munkahelyet! Becsüld meg azt a munkahelyet, ahol tisztelettel tekintenek rád, mint alkalmazottra. Ahol érzed azt, hogy a munkádat tényleg hasznosnak tartják, és hálásak érte, hogy elvégezted a feladataidat. Ahol a Te véleményedet is kikérik, és valamilyen szinten belefolyhatsz a döntéshozatalba.
stocksnap_3czq87f245.jpg

Ezt követik a közösen elfogadott vállalati célok. Nagyon fontos, hogy a vállalatnak olyan céljai legyenek, amelyekkel te munkavállalóként azonosulni tudsz. Fontos, hogy azt érezd, hogy a vállalat céljainak a megvalósulása téged is közelebb fog vinni a saját egyéni céljaid eléréséhez. Ha csak azt látod, hogy a vállalati célok egyedül a vezetőség malmára hajtják a vizet, és csak arra mennek ki, hogy a főnök egy új yachtot tudjon venni a nyáron, akkor nagy baj van.

Egy megfelelően kialakított motivációs rendszer bármely munkahelyet kívánatossá tehet a munkavállalók körében. Mint már említettem a magas fizetés önmagában semmit sem ér. Fontosabb ennél, hogy az alkalmazottak eredményeit díjazzák! A kimagasló teljesítményt igenis értékelni kell, akár előléptetéssel, akár különböző juttatásokkal. Az eredményes alkalmazottaknak adjunk több felelősségi körüket! Ami még ugyancsak fontos, hogy a felettesek dicsérjék meg azokat az alkalmazottakat, akik különösen jól teljesítenek. Akár a többi munkatárs előtt is. Így nem lesz nehéz a munkavállalót további jó teljesítményre is ösztönözni.

Nagyon fontos itt megemlíteni, hogy a jutalékos rendszer egy tökéletes alternatíva lehet a motiváció további növelése szempontjából, hiszen az alkalmazottak így nem fogják tudni elalibizni a munkaidejüket, kevesebb időt fognak fölösleges lazsálással és időhúzással tölteni. Inkább a munkájukra fognak koncentrálni. Ha az alkalmazottak tisztában vannak a motivációs rendszer felépítésével, akkor pontosan tudni fogják, hogy mit kell tenniük az egyes juttatások, jutalékok és előléptetések érdekében.

A pozitív munkakörnyezet megteremtése kulcsfontosságú tényező, hiszen a negatív munkakörnyezetnél semmi sem hat rombolóbban a munkavállalókra. Szerinted ki szeretne egy olyan helyen dolgozni, ahol egy jó szót sem kap, emberszámba se veszik és még a vezetőség is szívózik vele? Nyilván senki. Lehet bármennyire jó az ösztönzési rendszered, ha az alkalmazottaid nem szívesen járnak be dolgozni. Tehát, alakíts ki egy pozitív munkakörnyezetet. Legyen élmény ezen a munkahelyen dolgozni! Ha az alkalmazottak egy nagy mosollyal mennek be hozzád minden reggel, akkor jó úton jársz!
stocksnap_ff93i0n2c1.jpg

Lényeges, hogy a munkavállalóknak legyenek előrelépési és fejlődési lehetőségeik. Rendkívül fontos, hogy a munkavállaló felé kommunikáljuk, hogy honnan hová juthat el a munkahelyen belül, és ehhez mit kell tennie. Továbbá biztosítsunk az alkalmazottaink számára fejlődési lehetőségeket továbbképzések és tréningek formájában!

Jól tudom, hogy ma számtalan munkahely nem éppen ezen pontok alapján működik, azonban egyre több vállalkozó ismeri fel ezeknek a relevanciáját. És persze nem véletlen az sem, hogy a legjobb munkaerő őket választja.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr3112068833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2016.12.25. 14:04:23

Ahh, igazi kisergényt tudnék írni az eddigi munkaadóimról és a helyzet évről-évre egyre rosszabb...
süti beállítások módosítása