A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Olyan hogy bukás, nem létezik!

2016. november 01. - Müller.Péter

Tedd fel a következő kérdést magadnak: hány olyan embert látsz, aki fél a bukástól? Hány olyan barátod és családtagod van, aki nap mint nap retteg a még a legapróbb kudarctól? Gondolom sok ilyen személyt ismersz. Talán még te magad is közéjük tartozol. Ha ez így van, akkor érdemes tovább olvasnod!

shutterstock_248565883_1_1.jpg

A férfi, aki nem adta fel

Mindannyian buktunk már el fontos pillanatokban. Fontos vizsgákat, állásinterjúkat, üzletkötéseket. De minden egyes kudarcunknak volt egy végtelenül fontos következménye: tapasztalatra tettünk szert. Sok esetben olyan tapasztalatra, amely az egész további életünkre pozitív hatást gyakorolt.       

Engedd meg, hogy felidézzem egy ember élettörténetét Anthony Robbins könyvén, A határtalan siker című művön keresztül:

  • 21 éves korában üzleti csődbe jutott
  • 22 éves korában alulmaradt egy törvényhozói választáson
  • 24 éves korában ismét csődbe jutott
  • 26 éves korában túljutott a szerelme halála miatti megrázkódtatáson
  • 27 éves korában idegösszeomlást kapott
  • 34 éves korában elvesztett egy kongresszusi választást
  • 36 éves korában ismét elvesztett egy kongresszusi választást
  • 45 éves korában a szenátori küzdelemben maradt alul
  • 47 éves korában nem tudta elnyerni az alelnöki pozíciót
  • 49 éves korában szenátori választást vesztett
  • 52 éves korában az Egyesült Államok elnöke lett

A férfi neve Abraham Lincoln volt. És képzeld el, Abraham Lincoln szótárában nem szerepelt az a szó, hogy kudarc. Abraham Lincoln előszeretettel alkalmazta az eredmény szót helyette. Minden egyes úgynevezett bukására eredményként tekintett. Kutatások szerint a társadalmi hierarchia legtetején álló emberek nem látnak kudarcot. Ők csak kimeneteleket, eredményeket látnak!

Sajnos a kultúránk beleneveli az emberekbe a „bukástól” való félelmet. Félünk még a legkisebb kisiklástól is. Pedig jobban tennéd, ha ezekre a kimenetelekre eredményként tekintenél. Bármit teszünk is, eredménnyel végződik, függetlenül attól, hogy ez az eredmény pozitív, vagy negatív.

A győztesek mentalitása

Szerinted korunk legnagyobb sportemberei hisznek a kudarcban? Kötve hiszem. Ha Usain Bolt vagy Michael Phelps fejében egyáltalán megfordulna a potenciális vereség gondolata, akkor képtelen lenne ilyen kimagaslóan teljesíteni versenyhelyzetben. Az igazság az, hogy amit fejben megteremtünk, az a saját valóságunkká válik. A bukás gondolata megfertőz mindent. Biztosan volt már olyan, hogy egy felelet előtt bevillant, hogy ez most biztosan nem fog menni. Szépen lassan egyre többet gondoltál rá, és teljesen átvette feletted az uralmat a gondolat. Amikor negatív érzelmeket tárolunk magunkban, akkor nagy mértékben befolyásoljuk a fiziológiánkat, a gondolkodásmódunkat és az egész állapotunkat. 

A legtöbb ember számára az egyik legnagyobb korlátot a kudarctól való félelem jelenti.

Ha azt gondolod, hogy a teszt nem fog jól menni, akkor szinte biztosan nem fog jól menni. Ha úgy mész el egy állásinterjúra, hogy ez most nem fog összejönni, akkor tényleg igazad lesz: nem téged vesznek fel az állásra.

Thomas Edison több ezerszer próbálkozott az elektromos égő tökéletesítésével. Egyszer megkérdezték tőle, hogy vajon tízezerszer is kudarcot fog vallani? Erre ő azt válaszolta: „Nem vallottam kudarcot. Csupán egy újabb módját fedeztem fel annak, hogy miképpen nem lehet feltalálni az elektromos égőt”. Mi volt Edison több ezer elbukott kísérletének a végeredménye? Anthony Robbins szerint Edison felfedezte, hogy egy cselekvéssor miképpen hozott az elérni kívánt eredménytől eltérő eredményt. De minden egyes ilyen eltérő eredmény közelebb vitte a végcélja felé. És lám, végül Edisonnak igaza lett, és sikerült feltalálnia az égőt. 

Összefoglalva: értékeld át a bukást és a kudarcot. Lásd meg, hogy a legrosszabb, ami történhet veled, a legjobb dolog is egyben. A kudarc is egy értékes végeredmény, életed legnagyobb tanulságait belőle szűrheted le. Éppen ezért jobb, ha egy egészen új nézőpontot veszel fel, és a kudarc szót teljesen kitörlöd a szótáradból. A helyére helyezd az eredmény szót, és garantálom, hogy teljesen másként fogsz tekinteni az előtted álló kihívásokra!

 

A képek innen és innen származnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr9411916623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása