A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

4 dolog, amit Steve Jobs-tól tanulhatunk

2016. szeptember 20. - Müller.Péter

Steve Jobs a számítástechnika egyik úttörője, az Apple elnöke és korábbi vezérigazgatója, a szórakoztatóipar egyik legkiemelkedőbb alakja, és a Pixar többségi tulajdonosa egyben. Hihetetlen pályafutást tudhat maga mögött, szinte már egyfajta modern kori polihisztorként tekinthetünk rá. Életútja bárki számára inspiráló és tanulságos lehet, éppen ezért ma kiemeltünk 4 nagyon fontos tanulságot Steve Jobs életéből.

stevejobscloseup.jpeg

1. Soha ne add fel

Számtalan olyan ember él közöttünk, aki néhány kisebb-nagyobb nehézség és megpróbáltatás után inkább abbahagyta a próbálkozást és gyakorlatilag feladta a céljait. Steve Jobs egészen másként állt a fenti problémához: élete különböző pontjain legyőzhetetlennek tűnő akadályok állták az útját, de ő mégis hitt magában és képes volt a legnagyobb nehézségeket is legyőzni.

Az Apple története egy kis garázsban kezdődött el 1976-ban. Alig tíz év alatt egy több milliárdot érő vállalattá érett az anno még garázsból induló vállalkozás. Óriási piaci sikereket értek el, az akkoriban modernnek számító technológiai újításaik úttörővé tették őket saját iparágukban. Steve Jobsot, mégis kirúgtak abból a cégből, amit ő alapított. Ezen a ponton összetörhetett volna, azt mondhatta volna, hogy ő ilyen megaláztatás után nem folytatja tovább. Esetleg visszavonulhatott volna a munka világától, és a nem csekély vagyonából nyugodtan élhette volna tovább mindennapjait. Ő mégis máshogy döntött. Volt egy álma. Egy álom, amely ekkor teljesen megvalósíthatatlannak tűnt: vissza akart térni az Applehez. Elhatározta, hogy újrakezdi. A következő években teljesen újjáépítette magát és többségi tulajdonossá vált a híres számítógépes animációs cégnél, a Pixarnál. Néhány év múlva az Apple felvásárolta Jobs egyik másik cégét, a NeXT-et és így végül sikeresen visszakerült egykori saját alapítású cégéhez.

Steve Jobs egyszer azt mondta: 

Az élet néha fejbe vág egy téglával. De ne veszítsd el a hited!

2. Tekints másként a múltadra

Jobs a Stanford egyetemi "útravaló" beszédében hívta fel a figyelmet a következő dologra: életed meghatározó pontjait soha nem a jövőt fürkészve leszel képes összekapcsolni, mindig csak a múltadra visszatekintve fogod látni a pontok közötti kapcsolatokat. Amikor valami megtörténik, nem biztos, hogy látni fogod pontosan annak az okát, és az sem túl valószínű, hogy érzékelni fogod, hogy ez a bizonyos történés pontosan hová is fog vezetni téged. Visszatekintve fogod igazán megérteni azt, hogy mi miért történt az életedben.

Jobs is másként látta az Appletől való kirúgását a későbbiekben. Szerinte talán ez volt az egyik legjobb dolog, ami valaha történhetett vele, hiszen soha nem alapította volna meg a NeXT-et és soha nem találkozott volna a feleségével. A már említett Stanfordi beszédében Jobs kitért az egyetemista korszakára is. Mind anyagi, mind pedig saját egyéni problémái miatt nagyon rövid időn belül ott kellett hagynia az egyetemet. Bár az egyetemet otthagyta, mégis egy teljesen új világ nyílt meg előtte: nem határolták be az egyetem merev keretei, azt tanulhatott és azzal foglalkozhatott, amivel akart. Ha nem hagyja ott az egyetemet, soha nem kezdett volna el a kalligráfiával foglalkozni, azaz a díszes kézírás tudományával. Számtalan betűtípust és betűstílust sajátított el ezekben az időkben. Ekkor még nem gondolta, hogy a későbbiekben milyen óriási hasznot fog hajtani számára a kalligráfia. Évekkel később a számítógépükbe, a Mac-be beletervezték ezt a tudást, amely tovább növelte az amúgy is kolosszális sikerét a Mac-nek. Visszatekintve már teljesen más értelmet kap az egyetem otthagyása és a korábban feleslegesnek tűnő kalligráfia is!

rothman-was-jobs-an-artist-1200.jpg

3. Képzeld magad a fogyasztóid fejébe

Bár Steve Jobs alapvetően nem volt se marketinges, se üzletember, mégis nagyon jól tudta a fogyasztói igényeket alakítani. Jobs sikere ezen a téren abban állt, hogy képes volt a fogyasztói fejével gondolkodni. Nagyon jól tudta, hogy egy jó öltet vagy egy kiváló termék eladásához nem elég egyszerűen a jó minőség és a prémium megjelenés. Ennél sokkal fontosabb az, hogy képes legyél a fogyasztók szemszögéből nézni a dolgokat és így te magad is képessé válsz az igényeik felismerésére. Az Apple a maga nemében azért vált ilyen kiváló céggé, mivel világelső volt abban, hogy megálmodjon olyan termékeket, melyek meghódítják az egész világot. 

Ami még kiemelkedőbbé tette ebben a kategóriában Jobst, az az igények megteremtése volt. Jobs számtalan olyan terméket álmodott meg, melyről a fogyasztók korábban soha nem gondolták volna, hogy egyszer mennyire szükségük lesz rá. Az Iphone és az Ipad is ebbe a kategóriába tartozik.

Jobs egyszer azt mondta: 

Igazán nehéz megalkotni egy terméket a fókusz csoportnak. Gyakran az emberek nem tudják, mire vágynak addig, ameddig meg nem mutatod nekik.

4. Fejleszd tökéletesre az előadó készségedet

Ha valaki azt mondaná nekünk, hogy találjunk egy olyan embert, aki versenyre tudna kelni Steve Jobs prezentációs készségeivel, akkor igencsak bajban lennénk. Jobs volt korunk talán legkiemelkedőbb előadója. Az előadásai mérhetetlenül érdekesek, informatívak és inspirálóak voltak, egyszerűen egy élmény volt őt hallgatni. Pályafutása során folyamatosan fejlesztette a prezentációit, melyek lépésről lépésre egyre kiválóbbá váltak. Folyamatosan újabb és újabb technikákat épített be az amúgy is igen bő repertoárjába. Ha megnézünk egy előadást tőle a 80-as évekből, majd azt összehasonlítjuk egy, a 2000-es években készült előadásával, akkor érzékelni fogjuk az óriási minőségi különbséget a két anyag között. Jobs gyakorlatilag a személyes márkájává tette a hosszú évek alatt a prezentációit, szinte bárki képes volt felismerni az ő stílusát.

 

A képek innen valók.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr1711716539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

djukel 2016.09.20. 15:54:46

Egy tolvaj volt. Semmi újat nem talált fel, csak mások ötleteit jó idöben magáévá tette.
süti beállítások módosítása