A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

A sikertelenség 5 fő oka

2016. szeptember 07. - Müller.Péter

Kis hazánkban emberek milliói élik úgy az életüket, hogy céljaikat nem sikerül megvalósítaniuk, elégedetlenek a munkahelyükkel, rossznak ítélik meg az anyagi helyzetüket és úgy összességében nincsenek kiegyezve az életükkel. Ennek a fajta sikertelenségnek számtalan oka lehet, most mi az 5 leggyakoribbat emeljük ki.

93de42da-32c0-438a-89ec-b0534543706d.jpg

Jól meghatározott célok hiánya

Az legtöbb sikertelen embernek az a legnagyobb problémája, hogy nem rendelkezik konkrét, jól meghatározott célokkal. Konkrét célok nélkül senki sem várhatja azt, hogy sikeressé fog válni az életben, hiszen ha nem tudjuk a végcélt, akkor honnan tudhatnánk, hogy egyáltalán jó úton járunk-e. A jól körülhatárolt célok úgy viselkednek, mint egy belső iránytű: lehet, hogy sokszor fogunk eltévedni utunk során, lehet, hogy néha rossz ösvényekre fogunk tévedni, mégis, belső iránytűnk vissza fog vezetni minket a helyes útra. Akinek konkrét céljai vannak, az belül mindig érzi, hogy most a végcél felé halad, vagy sem. Tudja, hogy mi viszi előre őt az életben, és melyek azok a dolgok és tevékenységek, amelyek csak károsak, időpocséklók, és nem vezetnek sehova.

Rossz környezet

Számtalan esetben tapasztalhatjuk azt, hogy bár sokan szeretnének kitörni az egyszerű középszerűségből, és szeretnék céljaikat megvalósítani, mégis környezetük teljes egészében visszahúzza őket. Barátaik, rokonaik és munkatársaik azt mondják nekik, hogy "ez úgysem fog sikerülni, manapság nem érdemes ilyen vállalkozásba fogni", "a te képességeid nem elég jók ehhez”, vagy "már nálad jobbak is belebuktat, akkor te miért próbálnád meg?". Mit gondolsz, egy ilyen légkör mennyiben befolyásol téged? Több gondolkodó is azt mondja, hogy az egyén az átlaga annak az 5 embernek, akikkel a legtöbb időt tölti. Ha te az időd nagy részében olyanokkal vagy, akik a mindennapos alkoholizáláson és mindenre panaszkodó hozzáálláson kívül semmi mást nem értek el az életben, akkor egyszerűen rossz emberekkel veszed körül magad. A folyamatos panaszkodás, negatív hozzáállás és pocsék életvitel senki számára sem motiváló. A rossz környezet könnyedén kiölheti az emberből az ambíciókat.

Vedd körül magad olyan emberekkel, akik ténylegesen inspirálóan hatnak rád. Akik előre visznek, akik szinte példaképek számodra. Akik nem lebeszélni akarnak a céljaidról, hanem bátorítanak arra, hogy valósítsd meg azokat. Egy inspiráló, motiváló társaság mindennél többet segíthet számodra a céljaid megvalósítása szempontjából.

Tanulási vágy hiánya

Néhány évvel ezelőtt egy rendkívül érdekes amerikai felmérés látott napvilágot: az amerikai felsővezetők átlagosan havi 4-5 könyvet olvasnak el (főleg szakmai témákban), míg az átlag amerikai dolgozók mindössze évente egyet. Nem véletlen, hogy ezek a felsővezetők ilyen magasra tudtak felkapaszkodni és az sem véletlen, hogy az amerikai átlagdolgozók azt a munkát végzik, amit. Ki juthat előre a ranglétrán: az, aki egy egyetemi képzés, vagy más szakmai képzés után munkába állt, és ezt követően soha egy könyvet nem vett a kezébe és nem fejlesztette tovább a tudását, vagy az akiben folyamatosan ott ég a tanulási vágy és minden tőle telhetőt megtesz, hogy szakmájának legjobbjai közé jusson?

Napoleon Hill szerint:

Ahhoz, hogy valaki megfelelő képzettséget és műveltséget szerezzen, többre van szükség, mint csupán egyetemi diplomára. A műveltség nem annyira ismeretek halmaza, mint hatékonyan és szívósan alkalmazott tudás. Az embereket nem fizetik csak azért, mert ismeretekkel rendelkeznek. Azért fizetik őket, amit az ismereteikkel képesek kezdeni.

business-failure.jpg

Komfortzónában maradás

Biztosan mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik állandóan panaszkodnak a munkájukra, unalmasnak tartják az életüket és nem mernek belevágni semmi újba. A panaszaik ellenére nem tesznek semmit annak érdekében, hogy bármi is változzon, inkább megmaradnak a jól körülhatárolt, biztonságosnak ítélt kereteik között. De hogy is várhatsz el bármiféle életminőségbeli változást, ha pont ugyan azt csinálod, amit eddig is csináltál? Ha nem változtatsz, ha te magad sem változol, akkor ugyan olyan fog maradni minden.

Aki nem kockáztat, annak azt kell elfogadnia, ami marad, miután a többiek már választottak. Merj kilépni a komfortzónádból és egy eddig nem látott világ tárul eléd. Kezdj bele új dolgokba. Ismerj meg új embereket. Próbálj ki új sportokat, utazz, tanulj új képességeket. Nem véletlen, hogy sok nagyon sikeres ember egy-egy nagy váltás után érte el a legnagyobb sikerét. Ők kimertek lépni a saját nyugalmas, semmi kockázatot nem vállaló életkörülményeik közül, és ezzel teljesen új lehetőségek, új perspektívák nyíltak meg az életükben.

Halogatás

Erről már volt szó többször is a blogunk keretein belül, azonban érdemes újra megemlíteni. Nem sok dolog teszi tönkre jobban céljaink megvalósításának a lehetőségét, mint a halogatás szokása. Aki halogat, az nem halad igazán előre az életben. Ha megszeretnéd valósítani a céljaidat, akkor a legjobb dolog amit tehetsz, hogy nem a "megfelelő pillanatra" vársz, hanem most azonnal belekezdesz. A lehetőség nem fog kopogtatni az ajtódon, amíg nem teszel érte valamit. Nem fog egy váratlan csoda folytán egy igazán komoly munkalehetőség eléd kerülni, nem fognak az oly áhított céljaid közelebb kerülni hozzá. Céljaidat csakis egyetlen egy módon tudod elérni: ha abbahagyod a halogatást, és belevágsz a megvalósításukba!

 

A képek innen és innen valók.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr2511672436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2016.09.09. 00:10:47

Az alábbi linken találtok egy elemző írást a sikerről, a sikervágyról, illetve az önértékelésről. Nem a siker receptje van benne, hanem arról szól, hogy hogyan működnek az előbbiek az emberben, a társadalomban.

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid046

(A legfelső sor a kép tetején, "A siker motívuma". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Yagry 2016.09.09. 00:40:28

"Ki mertek"
"Meg szeretnéd"

Csillámdementor 2016.09.09. 04:26:57

Jól meghatározott cél: Egyetem után sztárügyvéd akartam lenni. Ma Csillagvándor szeretnék lenni a Mennyországban, a bűntelen világban. Halogatás: saját ügyvédi irodát akartam 27 évesen, rögtön a 3 év jelölti idő után. A subprime mortgage és a euro crisis-ról senki se szólt, végül csak le kellett húzzam a rolót. Komfortzóna elhagyása: most megyek Londonba...khm...mosogatni 3 diplomával, mert nem politizálok. Tanulási vágy: 2 másoddiplomát csináltam: EU szakjogász, gazdasági büntetőjogi szakjogász. Bebuktattam a takszövbotrányt 2007-ben. Mindkét oldalról buktak bele, hát nem kidobtak a bankszektorból köszönetképpen?! Rossz környezet: van két szülőm, aki még 40 éves korom fölött is támogatni kényszerül. Szóval miért is nem vagyok sikeres?

afropöcs #8=======Đ ~ ~ ~ 2016.09.09. 07:17:59

BAsszus, Csillámdemi megírta a lényeget. Minden pontra ráillik az, hogy el kell hagyni az országot.
Egyszerűen ITTHON mindenhol rossz emberekkel vagy körülvéve, mindenki keresztbetesz, lehúz, kormányzati szinten gátolják az emberek fejlődését, vállalkozási kedvét (54 féle adónem, alacsony bérek, kitörés lehetetlensége, ne merj álmodni, dolgozz kussban, ne változtass, csináld akkor is ha felesleges, ne akard megváltoztatni, így van 10 éve dolgok)
Tényleg el kell hagyni az országot, most realizálódott bennem. Itt ez az egyetlen cél.
CÉLOM, hogy elmenjek innen. Aztán jöhet a következő, a jólét, a nem létminimumon való tengődés, az önmegvalósítás. Hihetetlen, hogy erre eddig nem jöttem rá. Magyarország bukásra van ítélve, soha nem lesz itt jobb. Pá, leléptem.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.09.09. 09:55:10

@Csillámdementor: "Szóval miért is nem vagyok sikeres? "
- Mert olyan céljaid voltak, ami eleve kudarcra volt ítélve. Ezt úgy mondjuk, hogy naiv vagy. Ezen kívül azért, mert nem voltál képes időben felismerni, hogy az elképzeléseid nem illeszkednek a valóságba. Ezt úgy mondjuk, hogy rugalmatlan vagy. Mindezen túl azért, mert nem mérted fel a céljaidhoz vezető reális utat. Ezt meg úgy mondják, hogy figyelmetlen vagy. Ha mindezekre azt tartod a legjobb megoldásnak, hogy elhagyod az országot, egy mosogatódézsa kedvéért, és nem magadban keresed a hibát, mert még 40+ létedre is a szüleid támogatnak, akkor meg egyszerűen élhetetlen vagy.
Még mielőtt úgy gondolnád, hogy szimplán trollkodok unalmamban, elmondanám, hogy én is itthon élek, lehet, hogy idősebb vagyok pár évvel de még nem vagyok 50. De veled ellentétben felneveltünk a párommal négy gyereket, a legtöbb még egyetemre jár, de van amelyik már végzett, itthon dolgozik és nem hogy én, de már ő sem szorul a szülei támogatására. Ez azért van mert nem élhetetlen, vannak reális elképzelései, és vannak értelmes céljai. Persze ha úgy gondolod, hogy a zsírostányér, meg a moslékosvödör megoldja az önértékelési problémáidat, csak próbáld ki, de nem fogja. Mindig azok érzik jól magukat a saját bőrükben, akik felismerik a lehetőségeiket, és annak megfelelően tűznek ki maguk elé kellő erőfeszítésekkel elérhető célokat.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.09.09. 11:54:30

Egyszer egy miniszíndarabomban mondta Baltay, az üzletember:

Nálam többet ki keres?
Legyél velem sikeres!
:)
fradyendre.blogspot.hu/2009/11/hosok.html

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.09.09. 11:55:09

Karrier

Dolgos hétfõk, dolgos keddek,
Szamárlétrán fellépkedek...
Dolgos szerdák, csütörtökök,
Könyökkel mást arrébb lökök...
Péntekszombatvasárnapok,
Prémiumot sokat kapok...

Dolgos hétfõk, dolgos keddek,
Ranglétrákon emelkedek...
Dolgos szerdák, csütörtökök,
Szeretnek a Nagyfõnökök...
Péntekszombatvasárnapok,
Családomtól képeslapok...

Dolgos hétfõk, dolgos keddek,
Sorban munkaérdemrendek...
Dolgos szerdák, csütörtökök,
Felnéznek rám nagyfõnökök...
Dolgos péntekek és … szomba... ?!?!?!?!
……..?!?!?!?!?!?!
Életem itt hever romba'...

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/11/karrier.html

hunyuan 2016.09.09. 12:31:32

@Csillámdementor: csak szimplán egy lúzer vagy 'oszt jónapot..

Opi87 2016.09.09. 14:11:17

@Csillámdementor:

A cikk nem említ fontos dolgokat: pl. hogy jó célokat kell választani, ill. a tipikusabb mindig más a hibás felfogást el kell felejteni. Inkább azon gondolkodj el, ha már a múltat nem lehet megváltoztatni, hogy te mit és hol basztál el, és a jövőben nem követed el.

Apám ügyvéd, elég komolyan kijelentette, hogy ügyvédnek csak az menjen, aki képes átlépni bizonyos határokat. Ha átlépted, megszívhatod, te hibád. Ha nem léped át, akkor megszívod, de ha már egyetemre futotta a szülőknek lehet érdemesebb lett volna orvosira menni.

Csillámdementor 2016.09.11. 00:25:26

@F.M.J.: Biztosan voltak rossz döntéseim, például, hogy 3 évig dolgoztam egy leszakadó megye legjobbnak mondott ügyvédjénél ingyen. Millióink nem voltak, hogy előre fizessünk a helyért, így maradt ez a felállás. A "sztárügyvédet" vidéki, helyi viszonyok között kell értelmezni, vagyis szerettem volna jól megélni a szakmámból. Színvonalas szolgáltatást nyújtani, kiszolgálni az embereket. Ez 9 évig sikerült, utána már nem. Ma már a helyi sztárügyvéd példaképeim is elküldték a társakat, alkalmazottakat, titkárnőket. Vagyis hagy ne feleljek csak én egy olyan régió válságáért, ahol a többieknek se megy jól. És a megtakarítások se tartanak ki örökké.

Csillámdementor 2016.09.11. 00:29:54

@hunyuan: Ha lúzerségnek tartod egy többmilliárdos pilótajáték felfedését és bebuktatását, akkor biztosan. Azok az emberek mondták fel a megbízást, akiknek megmentettem a takszöv. elnöki székét. Te biztos nem mennél el egy disznótorba adásvételi szerződést csinálni mobil irodával, azért hogy kiszolgáld a megbízódat. Szóval a szakmai alázat sem hibádzott.

Csillámdementor 2016.09.11. 00:33:12

@Opi87: Ez igaz. Drogdílert is védtem. Nemet kellett mondani arra, hogy segítsek a barátnőjét igazgatni, hogy átvehesse tőle az "üzletet", amíg ül. Meg tüntessek el bizonyítékot, meg befolyásoljak tanúkat. 10 éves kamarai kizárást senki nem ér meg. A helyi drogosok közül már soha nem jött senki ezek után, nem is baj.

Csillámdementor 2016.09.11. 00:42:34

@afropöcs #8=======Đ ~ ~ ~: Igazad van, meg kell próbálni külföldön is. Nekem ne mondja senki sikeresnek azt az évfolyamtársamat, akit a megyei főispán apja beletett egy havi egymilliós állásba. Azt az évfolyamtársamat sem tekintem sikeresnek, aki a politikában kapaszkodott fel az ország második emberévé. Ha meghal abban a bizonyos autóbalesetben, akkor a 80 milliós bankkölcsönét a pedagógus neje soha nem fizeti vissza. Azoknak is -elvileg- tudnia kellene boldogulni, akik nincsenek a politika holdudvarában, nem osztanak vissza korrupciós pénzeket csak hogy megbízásuk legyen. Eléggé demotiváló, hogy Ausztriában a pincér/szakács/szobalány munkakörben kapott fizetést Magyarországon "csillagászatinak" "valóságtól elrugaszkodottnak" tartják a munkáltatók. És akkor dönteni kell a kereset, munkahely, jövő és a másik oldalon Magyarország között.

Szamiz67 2016.09.11. 10:06:19

Csillámdementor több melót és ambíciót tett bele az életébe, mint a magyarok 95%-a, erre akad néhány barom, aki megtalálja.. Unokaöcsém hasonló pályát tud maga mögött, hasonló diploma, állami, önkormányzati szektor, amely szektor kivetette magából jobb sorsra érdemes, tisztességes,szorgamas, okos rokonomat. Megyeszékhely NAV karrierbe nagyon sok melót és 15 évet fektetett, szépen haladt előre, országosan is kitűnő adatokat tudott az osztálya felmutatni, főosztályvezetői pozícióra a nyugdíjba készülő főnüke fokozatosan építi, majd jön a 2010-es választás és kineveztek főosztályvezetőnek egy ügyintézői tapasztalattal rendelkező ilyen szintű feladatra alkalmatlan Fideszest, az unkoaöcsémet meg megkérték, hogy lássa el a főnöke helyett a szakmai vezetést... Kilépett, megyeszékhely önkormányzati cégnél kapott vezetői állást,ahol viszont megtalálták a Fideszes önkormányzati slepp korrupt ügyletei, amelyeket neki kellett aláírni és vállalni érte az esetleg börtönt, nem vállalta, így viszont az adott hátrányos helyzetű megye érdemleges álláslehetőségeinek 80%-át örökre elveszítette, már az önkormányzati vezetői állás kapcsán is félévig mérlegelte a helyi politikai maffia, hogy elég elkötelezett e irányukba...
Akinek van gerince, tisztességes és szeretne a teljesítménye alapján élni, megélni annak ma Magyarországon nagyon szűk mozgástere van, különösen olyan régiókban, ahol szinte csak Állam/Önkormányzatok működnek.

djukel 2017.04.07. 16:28:36

Rengeteg nyomorult ember kell, hogy kevesek sikeresek legyenek. Így működik a jelenlegi világ.
süti beállítások módosítása