A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Gondolkodj sikeresen

2016. szeptember 02. - Müller.Péter

Gondolataink határozzák meg azt, hogy kik vagyunk. Gondolataink naggyá tehetnek minket, de akár a sikeres életvitelünk útjába is állhatnak.

bigstock-think-about-business-80010203.jpg

A kettős teremtés elve

A kettős teremtés elve gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden cselekvésünk kiindulópontja egy gondolat, amely a fejünkben fogalmazódik meg. Először gondolat formájában teremtünk meg valamit, és csak ezután fogjuk ezt a gondolatot a fizikai világban egy tettre, egy cselekedetre, egy döntésre váltani. Minden egyes cselekvés alapja egy gondolat. Ha éhesek vagyunk, és elmegyünk egy étterembe enni, akkor ennek is egy gondolat az alapja. Előbb elgondoljuk, hogy ma egy étteremben fogunk ebédelni és csak utána tesszük ezt meg ténylegesen. Minden egyes vállalkozás is először gondolatként teremtődik meg, csak ezt a gondolatot követően fogja az egyén megalapítani a vállalkozását. James Watt sem úgy találta fel a gőzgépet, hogy egy csodálatos angliai reggelen felébredt az ágyában és a mellette lévő éjjeliszekrényen ott feküdt egy komplett gőzgép. Előbb a fejében született meg a briliáns ötlet, majd hosszú-hosszú gondolkodás, tervezgetés és próbálkozás után sikerült valóra váltania a gondolatban már megszületett gőzgépet.

A gondolataink befolyásolják sikerességünket

A fenti elvet elfogadva, most vizsgáljuk meg azt, hogy a gondolataink mennyiben befolyásolják a sikerességünket. Tegyük fel, hogy van két most induló fiatal vállalkozó. Az első úriember meg van győződve arról, hogy az ő vállalkozása sikeresen be fog törni a budapesti vendéglátóiparba. Nap mint nap azzal a gondolattal kel és fekszik, hogy cége biztosan képes lesz a gyors növekedésre és a sikeres piaci helytállásra. Hisz abban, hogy a vállalata igazi értéket tud teremteni a fogyasztók számára. Barátai és családtagjai is folyamatosan támogatják és megerősítik hitét a sikerben. Most vessünk egy pillantást a másik vállalkozóra, aki ugyan úgy a budapesti vendéglátóiparban próbálja megvetni a lábait. Ő már a kezdetektől kételyekkel kezeli a vállalkozását, nem biztos 100 százalékig a sikerében. Barátai és családtagjai is napi szinten kifejezik neki kételyeiket, és folyamatosan arról próbálják meggyőzni, hogy a jelenlegi piaci körülmények között lehetetlen sikeresen talpon maradni az iparágban. Szerintetek melyiküknek sikerülhet igazából a piaci áttörés? A második vállalkozó szinte biztosan meg fog bukni, hiszen ha te magad sem hiszel teljes szívből a vállalatod sikerében, akkor ki más fog? Tökéletesen szemlélteti ezt a következő idézet:

Akár azt gondolod, hogy sikerülni fog, akár azt, hogy nem, mindenképpen igazad lesz.

A megfelelő, pozitív érzelmekkel összekapcsolt gondolatok Napoleon Hill, a világhírű Gondolkodj és gazdagodj című könyv írója szerint a nagyság felé vezető út első mérföldkövei. 

tec1g.jpg

Amikor Henry Ford úgy döntött, hogy megépít egy olyan motort, amelynek mind a nyolc hengere egyetlen blokkba van öntve, akkor a mérnökei mind azt mondták neki, hogy ez teljesen lehetetlen, hiszen az adott kor technikai megoldásai szerintük nem teszik lehetővé egy ilyen új fajta motor kivitelezését. Azt mondták, hogy egy nyolchengeres motorblokkot lehetetlen kiönteni egy darabból. Henry Ford mégis hitt az ügyben és utasította a mérnökeit, hogy csinálják meg. A mérnökök el is kezdtek dolgozni a motoron, azonban hiába próbáltak ki minden létező megoldást, mégsem tudták még 12 hónap alatt sem megvalósítani Henry Ford kérését. Ford ekkor azt mondta nekik: "Folytassák. Szükségem van rá, és meg fogom kapni!" A mérnökök folytatták a munkát és kezdett átragadni rájuk munkaadójuk elszántsága. Egyre jobban hittek az ügyben, elhitték, hogy képesek megcsinálni. Egy napon a lehetetlennek hitt motort sikerült kiönteniük a kért egy darabból. Ford elszántsága és hite sikerre vitte az ügyet. 

Persze ebből senki se szűrje le azt, hogy a sikerorientált pozitív gondolkodás már önmagában sikeressé tud tenni minket. Gondolkodhatsz te bármilyen pozitívan, hogyha nem teszel semmit a siker érdekében. Azonban először minden fejben indul el. A gondolatok fogják megadni a kezdő lökést. Ezután terveink megvalósítása érdekében nap mint nap rengeteget kell tennünk.

A sikerorientált gondolkodásmód átsegíthet a legnehezebb helyzeteken is. Ha az ember beletörődik abba, hogy elbukott, ha beletörődik abba, hogy az átmeneti visszaesést nem tudja orvosolni akkor tényleg igaza lesz: nem fog tudni a problémán felülkerekedni. Azonban ha az egyén úgy gondolja, hogy ez tényleg csak egy átmeneti visszaesés és biztos abban, hogy az adott helyzetből van kiút, akkor valószínűleg meg is fogja találni a kiutat.

Ha elfogadod hogy veszteni fogsz, akkor azon senki sem segíthet. Ha viszont úgy gondolod, hogy képes vagy nyerni, akkor még mindig van esélyed. Andrew Matthews szerint:

A pozitívan gondolkodók azt képzelik el, amit el akarnak érni, nem pedig azt, amitől rettegnek. Azt kapod, amire gondolsz.

 

A képek innen és innen valók.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr7711671332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása