A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

Legyünk csodásak az állásinterjún!

2016. augusztus 09. - KovácsL

Az emberek nagy részének fogalma sincs, hogy hogyan jelenj meg és növelje magabiztosságát az állásinterjú előtt. Néhány gyakorlattal és tudatossággal nagyobb százalékban teljesíthetünk a felvételi napján.

allasinterju.jpg

Kutatások szerint az emberek 81%-a retteg a személyes elbeszélgetéstől. Akármilyen aspektusból is nézzük a HR-es is egy ember. Gondolj csak bele az ő helyzetébe, hogy mennyire kíváncsi a Te tudásodra, képességedre, kommunikációs előadásodra. Szerinted a tévhiteken alapuló stresszt érdemes fenntartani?

Interjú előtt

Az interjú sikerét nagy százalékban befolyásolják az előtte lévő napok és órák. Néhány javaslat, hogyan bombázzuk meg az önbizalmunkat és teljesítsünk átlagon felül a nagy napon.

Készüljünk fel a cégből! Ha egy HR-es meghall pár információt az adott cégről, csodával határos módon elég fog megugrani az értéked szintje. Mivel szeretjük képviselni a cégünket, ezért szeretjük azt is, ha más előbb mond róla pár információt, mint Te!

A következő tanácsunk az első benyomás fontosságával kapcsolatos. Te is másképpen állsz egy öltönyös, ápolt, magabiztos személyhez, mint egy kevésbé ápolt és jól öltözött emberhez?! Általában már 20 másodperc alatt dől el, hogy felvesznek-e vagy sem, ezért jelentős az első impresszió.

Mosolyogj! Az emberek taszítónak tartják a jellegtelen arcot. A mosolygás és a nyitott szem magabiztosságot, fegyelmezettséget, erőt sugároz. Nem, nem az értelmetlen vigyorgást ajánljuk, hanem az őszintét.

Légy pontos! Az állásinterjúról való késés komoly következményeket vonhat maga után. Tulajdonképpen tönkre is teheti az egészet. Az idő pénz és érték, ezért illik betartani a megbeszélt időpontot. Tervezz előre, legyen B terved, ha bármi közbejönne, és fél órával előbb érj oda az állásinterjúra. Inkább 1 perccel előbb kopogtass, mint 1 perccel utána.

"Képes vagyok rá, meg tudom csinálni." Ez az a mondat, ami előrébb juttat az állásinterjún. Egy kutatásban a felvételizők közül kiválasztották véletlenszerűen az emberek 10%-át, akiket félrehívtak egy külön szobába,majd megkérték őket hogy a következőt mondják el 10-szer: "képes vagyok rá, meg tudom csinálni, én vagyok a legjobb". A tesztről senki nem tudott a résztvevők közül. LÉNYEGESEN jobban teljesítettek azok, akik megcsinálták a gyakorlatot.

Dőlj hátra és tedd fel a lábad valamire! Abnormálisnak tűnhet ez a gyakorlat, de bizonyítottan önbizalom növelő módszer. A meghallgatás előtt végezd el és teljesíts magabiztosan.

waiting-for-job-interview.jpg

Interjú alatt

Test- és fejtartás! Nyilván a te életedben is volt olyan személy, aki görnyedt háttal és földre néző fejjel jelent meg. Természetesen ennek az ellentéte is. Melyik volt az a személy, akire a munkádat AZONNAL rábíztad volna? Nem miután megismerted, vagy beszéltetek pár percet, hanem előtte. Minden ember véleményt formál a másikról mielőtt társalgásba kezdene. A nők az első pár másodpercben eldöntik, hogy szimpatikus vagy-e vagy sem, pont így van az állásinterjúnál is. Az, hogy utána mi következik, már csak rajtad múlik!

Szemkontatkus! Őszinteségünk, akarni vágyásunk, produktivitásunk kifejező eszköze. Az embereken látszik, mikor csillog a szemük. Határozottságunkat és megbízhatóságunkat sugallja a másik fél számára. A szem a lélek tükre.

Optimizmus! Állj pozitívan mindenhez. Mutasd meg, hogy te mennyire szeretsz élni. Érezze a másik fél, hogy téged nem lomboz le semmi. Azok az emberek, akik boldogok és a jóindulatúak, sokkal sikeresebbek, mint azok, akik folyamatosan negatívak és a rosszat, kifogást, panaszkodást keresik az életben.

Ne használj túl sok szakkifejezést! Nem csak, hogy egy HR-est, de az emberek többségét is nyomasztja, ha a személy szüntelenül csak a "nehéz" szavakat használja.

Őszinteség! Nehéz kimondani, hogy nem tudom, de ha a mélyére nézünk a dolgoknak, akkor sokkal jobban megtérülő. Az őszinteséget díjazzák és a hazugság nagy valószínűséggel kiderül.

Fontos az érthető, hangsúlyos beszéd. Ne legyél se túl halk se túl hangos.

Tisztelettudás. Mindenki szereti, ha tisztelik. Biztosan a te ismerőseid közt is vannak olyan személyek, akik messze tisztelettudóbbak, mint mások. Ezeket az embereket imádják és mindenki szívesen tölti velük az idejét.

Ne rejtegesd a kezed! Nagyon fontos pszichológiai tényező áll e mögött. A kezed mindig legyen szabad és nyitott. Mindig legyen szem előtt a kéz. Megbízhatóságot és nyitottságot sugall. Ha rejtegetjük, akkor nem csak a kezünket rejtegetjük!

Összefoglalás

  • Készüljünk fel a cégből!
  • Első benyomás lenyűgözően fontos!
  • Mosolyogj!
  • Pontosság!
  • "Képes vagyok rá megtudom csinálni!"
  • Test- és fejtartás!
  • Szemkontaktus!
  • Optimizmus!
  • Kevés szakkifejezés használata!
  • Légy őszinte!
  • Érthető, hangsúlyos beszéd.
  • Tisztelettudónak lenni jó!
  • Fent a kéz!

 

Ha tetszett a cikk likeold, oszd meg ismerőseiddel és mond el a véleményedet róla!

 Kép innen és innen valók.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr878922966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása