A ma és a holnap üzletembereiért

The Business

5 hihetetlenül félresikerült marketingakció

2016. július 27. - Müller.Péter

Még a legnagyobbak is hibázhatnak: hatványozottan igaz ez a multinacionális cégek világára. Van, mikor valaki túl nagyot akar húzni, van, hogy a szakemberek nincsenek tisztában teljesen a márkával, amivel foglalkoznak és van mikor akár egy szlogen lefordítása is óriási bukást okozhat.

success-failure-sign.jpg

1. Redux Beverages – Cocaine energiaital

Valószínűleg az amerikai székhelyű Redux marketingosztálya a kreatív energiaital elnevezésben láthatta a piaci áttörés kulcsát, mikor kitalálta a Cocaine fantázianévvel ellátott energiaitalát. Az igencsak extrém elnevezésű energiaital tartalmában is nagyot mert húzni: háromszor több koffeint tartalmazott, mint a versenytárs Red Bull energiaitalai. A terméket 2006-ban dobta piacra a cég, azonban nem túl meglepő módon már 2007-ben betiltatták a terméket az amerikai hatóságok. Arra hivatkoztak, hogy a cég a Cocaine energiaitalt, mint a hasonló nevű drog enyhébb alternatíváját reklámozza. Érdekesség, hogy az energiaital online a mai napig megrendelhető Európán belül.

2. Frito Lay limonádé

A világhírű Lay’s annak idején egy egészen kreatív portfólió bővítő ötlettel állt elő: mivel az általuk gyártott sós chips fogyasztása nyilvánvalóan szomjassá teszi a fogyasztókat, ezért ennek a szomjúságnak az orvoslására piacra dobnak egy limonádét, amit a fogyasztók a chips elfogyasztása után fognak meginni. Bár maga az ötlet nagyon jónak és logikusnak tűnt, mégis volt egy elég nagy bökkenő: a fogyasztók a Lay’s márkanév esetében nem a limonádéra, hanem a chipsre asszociáltak, így pedig a termék villámgyorsan meg is bukott a piacon.

3. Colgate ételek

A Colgate marketingosztályának szakemberei 1982-ben azzal a közel sem briliánsnak mondható ötlettel álltak elő, hogy a Colgate márkanév alatt forgalomba helyeznek különböző élelmiszereket, mint például leveseket és köreteket. Az alapötlet hasonló volt ebben az esetben is, mint a fentebb már leírt Lay’s limonádénál: az fogyasztók azt követően, hogy megeszik a Colgate ételeket, Colgate fogkrémmel mosnak fogat. Valószínűleg egyedül a Colgate marketingosztálya nem vette észre az ötlet irreális mivoltát. Nyilvánvalóan a Colgate márkanevű élelmiszerek piaci bevezetése óriási piaci kudarccal végződött, a cég azóta sem próbálkozott hasonlóan elvetemült piaci akciókkal.

4. Gap logóváltása

A Gap mindig is a konzervatívabb és egyszerűbb alap ruhadarabok forgalmazásában volt a legjobb, ezzel együtt azonban nem volt túl populáris a fiatalabb fogyasztók körében. Ezen a trenden 2010-ben a cég megpróbált változtatni: a régi egyszerű, konzervatív logójukat lecserélték egy jóval modernebb és trendibb logóra. A végeredmény nem volt túl meggyőző: mindösszesen 2 napig viselte a cég az új logóját. A bukás okai elég kézenfekvőek voltak: a cég egyik napról a másikra nem cserélhette le a célközönségét és nem vonzhatott magához ilyen gyorsan új fogyasztókat a fiatalabb korosztályokból.

old-and-new-gap-logos-landscape1.jpg

A jobb oldalon a régi Gap logó látható, a bal oldalon pedig a bevezetésre szánt, 2 teljes napig használt új logó.

5. A Pepsi kínai terjeszkedése

Mikor a Pepsi betört a kínai piacra, a következő szlogennel próbálta kelendőbbé tenni a termékeit: "Pepsi brings you back to life". Sajnos a Pepsi szakemberei azt a kis apróságot nem vették figyelembe, hogy a szlogen kínai fordítása egészen más jelentéssel bírt: "Pepsi brings your ancestors back from the grave", azaz a "Pepsi visszahozza az őseidet a sírból". Ez a hiba igencsak nevetségessé tette a márkát a kínai fogyasztók körében és kezdetben nem is igazán tudott jelentősebb piaci pozíciókat kialakítani a vállalat az országban. Egészen elképesztő, hogy egy olyan nagy múltú és professzionális vállalat, mint a Pepsi, hogyan tud ilyen mérhetetlenül bagatel hibát elkövetni, mint amilyen ez a szlogenhiba volt. 

pepsi-phone.jpg

A képek innen, innen és innen valók.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebusiness.blog.hu/api/trackback/id/tr518917554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása